• 1

Voeding en verzorging

Energy bars,  gelletjes en dorstlessers 

 

 

Wanneer gebruik je wat en waarom?

Bemelmanbikesport heeft een assortiment van Named, Eurosport Nutrition in het assortiment. Wij zijn gericht op fietsen en hebben daar ons voedingsassortiment op uitgerust.

Maar wat heb je nu nodig als je ver gaat fietsen of een explosief rondje maakt in de duinen en bossen? Wij geloven er in dat je veelal uit je dagelijkse voeding haalt. Echter bij duursporten verlies je belangrijke mineralen die aangevuld moeten worden om kramp of verlies van energie voorkomen. Wat zorgt voor een goed en snel herstel na het sporten.

Wielrennen bijvoorbeeld vraagt veel je lichaam. Om het beste resultaat te behalen is er veel kracht en uithoudingsvermogen nodig. Daarom is extra ondersteuning tijdens het fietsen belangrijk.

BCAA Named sport 

BCAA OFTEWEL BRANCHED CHAIN AMINO ACIDS ZIJN BELANGRIJKE AMNIOZUREN DIE DE MENS NIET ZELF KAN AANMAKEN. Daarom is het belangrijk en van belang deze stoffen uit je voeding te halen. Normaal gesproken haal je 40% uit je voeding.

BCAA zijn nodig voor opbouw, herstel van spieren en energieproductie en zorgen er voor dat er minder snel verzuring ontstaat in de spieren. Voldoende inname is gunstig voor het uithoudingsvermogen, spierkracht, coördinatie en vitaal voelen. Het schijnt zelfs het verouderingsproces tegen te gaan en het immuunsysteem te versterken.

BCAA bevordert de eiwit opname. Tevens van belang voor de groei, reparatie en functie van de cellen. Voor diabetici zorgt Bcaa voor een betere glycemie controle. Ook schijnt een hogere inname diabetici zelfs te voorkomen.

BCAA ZIT IN VLEES, VIS, GEVOGELTE, EIREN, NOTEN/ZADEN, BONEN EN ZUIVEL

Tekort aan BCAA

  • GEBREK AAN ENERGIE
  • Geen uithoudingsvermogen
  • Verwarring
  • Depressie
  • Glucose, vet en eiwitstofwisseling die ontregeld is
  • Spierkracht- en spiermassaverlies

Energie

Als je inspanning verricht creëer je 2 dingen in je lichaam, dorst en honger. Na de inspanning van het fietsen voel je de prestaties die je geleverd hebt. Zware benen, dorst en je krijgt trek. In deze tijd kan je dit goed aanvullen met energy drinks en gelletjes. Welke zijn nu waar voor geschikt?

Koolhydraten zorgen voor de energie die je krijgt tijdens het sporten. Koolhydraten bevinden zich voornamelijk in de spieren en lever in de vorm van glycogeen. Hoe explosiever en intensiever je sport des te meer koolhydraten je verbruikt, hoewel het lichaam ook uit vet energie haalt haal je meer uit koolhydraten. In 3 kwartier tot anderhalf uur heb je je koolhydraat voorraden verbruikt in je lichaam en daarom is het bij duursporten van groot belang tijdens het sporten de koolhydraten voorraden  aan te vullen.

Vocht

Zoals we wel weten bestaat het lichaam voor een groot deel uit water. In bepaalde omstandigheden en bij fysieke inspanning kan je wel tot 2 liter vocht kwijtraken. Vocht tekort kan leiden tot spierkrampen en prestatie verlies. Zweten zorgt niet alleen voor verlies van water maar ook het verlies van mineralen zoals natrium, kalium en chloor. Een liter zweet kan wel 3 gram zout bevatten.

De mineralen die je verliest kan je aanvullen met sportdranken. Er zijn verschillende dranken met ieder hun eigen effect.

 

Er zijn 3 soorten sportdrank

  • Vochtcompensatie (hypotoon bevat geen of nauwelijks koolhydraten)
  • Isotone sportdrank (koolhydraten en mineralen zoals in het bloed) bij langer dan 2 uur sporten
  • Hypertoon (energydrank met veel suikers)

Isotone sportdrank

De energie en mineralen die je verliest tijdens het sporten kan je aanvullen met sportdrank. Als een sportdrank zo geconcentreerd is dat de zouten en suikers gelijk zijn aan de concentratie in het bloed dan wordt deze isotoon genoemd. Is de concentratie hoger of lager dan wordt het hyper of hypotoon genoemd.

Koolhydraten Isotone sportdrank

Glucose, fructose en matodextrine zijn de meest gebruikte koolhydraten. 30 tot 60 gram per uur is nodig bij intensieve inspanning, dit is het maximum wat het lichaam opneemt.

Natrium  Hypotone sportdrank

Natrium zorgt voor een dorstgevoel waar door je meer gaat drinken en zorgt dat je  vocht vast houdt in tegenstelling tot water wat je gelijk weer uit plast.

 

Neem voor de wedstrijd of tocht die je gaan maken sportdrank met natrium zodat je niet tijdens de tocht eindeloos met plassen.

Als je kort of niet al te intensief sport heb je aan een sportdrank genoeg om je verloren vocht aan te vullen.

Bij zeer intensief sporten en langdurig sporten (langer dan een uur) kunnen koolhydraten de prestatie bevorderen, 30 tot 60 gram.

Neem na deze intensieve inspanningen koolhydraten voor spierherstel en een isotone sportdrank voor de vochtbalans en mineralen.

 

 

Gels, repen en sportdrank met koolhydraten worden allemaal net zo snel opgenomen.

Voor- en nadelen van de producten

  • Gels zijn vaak erg zoet
  • Vast voedsel aan het begin van een wielerronde en gelletje gedurende de rit. Dit doordat de vertering in de darmen langzamer wordt gedurende de inspanning.
  • In sportdranken zit soms fructose waardoor er meer koolhydraten kunnen worden opgenomen.
  • Bij gelletjes kan het zijn dat je extra vocht tot je moet nemen.

 

Weet je niet wat bij je past? Vraag dan onze medewerkers welke producten wij je aanraden.

 

Energierepen bevatten koolhydraat rijke ingrediënten en bevatten weinig vezels en eiwitten. Makkelijk mee te nemen en neemt het hongergevoel weg. Zorg wel dat je er voldoende bij drinkt omdat de reep jouw vochtbalans kan verstoren.

Gels kunnen cafeïne bevatten. Cafeïne zorgt voor meer vetzuren die vrijkomen waardoor de  glycogeen in de spieren minder wordt verbruikt  en je dus langer kan volhouden. Ook wordt je concentratie beter je alerter. Je bent minder snel vermoeid. Neem tijdens de activiteit kleine hoeveelheden voor een goede regulering tijdens het sporten.

 



Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook